top of page

4.

Evlilik Öncesi Danışmanlık

Yapılan çalışmalarda majör ilişki (+6 ay) sonrası yapılan evliliklerin daha sağlıklı sürdürüldüğü saptanmıştır. Evlilik birliği kurulmadan önce ilişkinin temelleri oturtulmalıdır. Bunun kaynağı ise iki kişinin birbirini tanımasından geçer. Genellikle evlilik öncesi 4 mevsim geçirilmesi önerilir. 1 yıl sonrasında kişiler birbirlerinin çoğu duygudurum ve yaşam koşullarına şahitlik etmiş olacaktır. Evliliklerde; bağlanma stilleri, empati yoksunluğu, duygulanım bozuklukları, maddi ve kültürel koşullar, kök aile müdahaleleri ve çocuk sahibi olmak sorun haline gelebilir. Yeni karşılaşılan durumlar karşısında kişi kendini bir bilinmezliğin içinde bularak endişeye kapılabilir. Ne yapacağını bilemez veya bu durumun ilelebet süreceğini düşünür ve kurban psikolojisine girebilir. Kendini doğru ifade edemez, yardım isteyemez, istediğinde dahi karşılığını bulamaz, yalnızlık hisseder, çatışmalar yaşar ve sorunlar git gide içinden çıkılmaz hale gelir. Bu tip evliliklerde genellikle akla gelen ilk çıkar yol boşanma fikridir. John Gottman (1999)’da hangi çiftlerin boşandığına dair bir çalışma yapmıştır ve sonucunda ‘Mahşerin 4 Atlısı’ ismini verdiği bir sonuca ulaşmıştır:

Aşağılama, Eleştiri, Sürekli Savunma Halinde Olma ve Duvar Örme – davranışlarını kötüye kullanan çiftlerin boşanma oranın yüksek olduğu tespit edilmiştir. Evlilik ve çift terapisi yalnızca evliliği onarmayı değil, boşanmaya karar vermişçiftlerin bu süreci nasıl sağlıklı yönetebilecekleri konusunda da danışmanlık sağlar. 2016’da yapılan bir çalışmada gözlemsel istatistiklere göre 595.000 kişi evlenmiş, 125.000 kişi boşanmış. Yani evlenen her 5 çiftten 1 tanesinin ayrıldığı saptanmıştır. 2017’de ise boşanma oranının giderek arttığı gözlemlenmiştir. Boşanmaların en sık görüldüğü dönem evliliklerin ilk 1-5 yıl arasındaki evresidir. Bu evre içinde yapılan araştırmada ise en yüksek oran ilk 1 yıl içinde boşanmaların yapıldığı gözlemlenmiş.

 

Evliliğin en kritik dönemi 7 yıldır. Bu sürece kadar birçok şey denenmiş ve tolerans geliştirilmiştir. Boşanmalarda en önemli kısım bu sürecin 2 tarafa da özellikle çocuk var ise ailenin tüm fertlerine zarar vermeden nasıl yönetildiğidir. Aile büyüklerine açıklama, çocuğa doğru zaman ve doğru şekilde izah etme, velayet ve nafaka süreçlerinin doğru yönetilmesi ve hayat boyu sürdürülecek olan ilişkinin sağlıklı şekilde yürütülebilir kılınması esas alınır.

bottom of page