top of page

5.

İlişki Problemleri

Genellikle ilişki temellerinin kişilerin çocukluk yaşantılarıyla bağlantılı olduğu saptanmıştır. Bir bebek dünyaya gelmeden önce annesinin karnında plasenta içerisinde kötü ve zararlı tüm etkenlerden korunur. İhtiyaç denen bir yoksunluk söz konusu değildir. Doğumla birlikte muhtaçlık ve çaresizlik meydana gelir. Bebeğin fiziksel ve duyusal olarak tutunma ve kapsanma ihtiyacı gelişir. Bunların ne kadar karşılandığıyla ilişkili olarak çocuğun mizacı gelişir. Ne kadar kucağa alındığı, sarılıp öpüldüğü, beslenme ihtiyacının karşılandığı, bakışarak konuşulduğu, dikkat ve ilgi verildiği, empati görüp görmediği, deneme – yanılma ile deneyim kazanmasına izin verildiği oranda çocuğun ihtiyaç ve arzuları gelişim gösterir. İhtiyacı karşılanmış bebekler dünyaya güvenle tutunurlar. Fakat zamanında ihtiyaçları karşılanmayan bebekler güvensiz bağlanma geliştirerek dünyayı korkutucu ve tehditkar algılayabilirler. Gelecekte kurulacak çoğu ilişki, geçmişten bir izi yansıtır. Kimsenin ne şartlar altında doğduğunu ve büyüdüğünü bilemeyiz. Bu yüzden öncelikle karşımızdaki kişiyi iyi tanımak ve empati yapmak esas olmalıdır. Çocukluktan gelen bağlanma problemleri gelişime açık bir alandır. Bireysel problemler ayrı ayrı ele alınarak çift dinamiği güçlendirilebilir.

Kişilerin birbirleri için ayrı ayrı sorumluluk almaları, ortak paylaşım yapabilecekleri alan oluşturmaları, güç ve kontrol dengesinin sağlanması, intikam, adalet ve adillik duygularının çalışılması, gurur, utanç, suçlama, rekabet, güven problemlerinin çözümüyle birlikte ilişkinin güçlendirilmesi esas alınır. İlişki danışmanlığı evlilik öncesi flört dönemini kapsar. Minör (-6 ay) ve majör (+6 ay) ilişkiler ayrı ayrı ele alınır.

Majör ilişki genellikle sağlıklı bireylerin sürdürebileceği ilişki şeklidir. Majör ilişki kurabilen kişiler, fiziksel, duygusal ve zihinsel bağ kurabiliyor ve sürdürebiliyor demektir. Fakat burada ilişkiyi sağlıklı kılan kısım bağlanma stilidir. Bir ilişki yıllar boyu sürüyor olabilir. Fakat saplantılı ya da kaygılı bağlanma geliştirilmişse bu kişilere ve ilişkiye zarar verebilir. Flört döneminde 16 PF Kişilik Testi, İlişki Ölçekleri Anketi, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, Evlilik Yaşayacakların Keşfi Ölçeği, Evlilik Rol Kestirim Test gibi ölçekler yapılması bize güncel ilişki ve nasıl devam edeceği hakkında ipuçları verir. Bu ölçekler doğrultusunda analiz yapılarak ilişkiyi iyileştirmek ve evlilik ilişkisini yönetebilmek adına terapi planlaması yapılabilir.

bottom of page